Het is gaaf om te zien dat meer mensen met een schisis hun ervaringen willen delen om zo anderen te helpen. Zo ontving ik enkele weken terug een bericht van Elisabeth (15) die met haar blog Miss-Elisabeth ook schrijft over schisis. Het leek haar een eer om voor mijn blog te schrijven en andersom vind ik het natuurlijk een eer dat ze haar verhaal wil delen via ZeKunnenVeelTegenwoordig, top! In haar eerste artikel deelt ze haar ervaringen over het verliefd zijn met een schisis en hoe het is om iemand “leuk-leuk” te vinden.

Verliefd zijn met een schisis

Verliefd zijn, iedereen is het weleens geweest. Je voelt je gelukkig en heel erg vrolijk en kan alleen nog maar aan die ene persoon denken! Ik ben zelf ook weleens verliefd geweest, maar op dit moment ben ik niet verliefd hoor! Vriendinnen van mij zijn natuurlijk ook weleens verliefd en we kletsen dan ook een hele hoop over die jongens die ze leuk vinden;)! Twee hele goede vriendinnen, Anne en Marit, hebben net als ik een schisis. We hebben het vaak over operaties, beugels, pesten en een hele hoop andere dingen die bij een schisis horen, maar we hebben het natuurlijk ook gewoon over jongens! Als je verliefd bent is dat niet voor iedereen hetzelfde. Natuurlijk is het gevoel wel voor iedereen hetzelfde, maar wat moet je nou eigenlijk doen als je iemand leuk vind? Eropaf stappen en een praatje maken? En wat nou als je dat eigenlijk stiekem helemaal niet durft door je schisis?

schisis meisjes verliefd

Marit, ik en Anne

 

Wat zeg je nou?

Ik weet van mezelf dat ik af en toe best onzeker kan zijn over dingen en hetgeen waar ik denk ik wel het meest onzeker over ben is jongens. Ik denk dat veel meiden (en jongens stiekem ook hoor ;)!) onzeker zullen zijn over hun uiterlijk, maar ik ben ook nog eens onzeker over mijn stem. Door mijn schisis praat ik namelijk net iets anders dan anders. Dit komt doordat het  voor mensen met een schisis heel lastig is om de lucht in je mond goed te sturen. Bij sommige klanken moet de lucht namelijk uit je neus komen maar soms uit je mond en dat gaat bij mensen met een schisis niet altijd even goed. Daarom heb ik een aantal jaar op logopedie gezeten, maar ik praat alsnog soms een beetje nasaal en mede daardoor vind ik het erg lastig om zomaar op een jongen af te stappen. Want als hij me meteen bij mijn eerste zin niet verstaat is dat natuurlijk niet erg handig! Nu ik erover nadenk, dat gebeurde toevallig bij de vriend van mijn zus! De eerste zin die ik tegen hem zei kon hij niet verstaan, dus dat was op dat moment best wel ongemakkelijk! Of hij me nou niet kon verstaan door mijn schisis of doordat ik te snel praatte weet ik niet. Achteraf gezien was het eigenlijk best wel grappig!

Platneus

Vaak kijken mensen eerst naar het uiterlijk en daarna pas naar het innerlijk. Dit is ook een reden waarom ik het lastig vind om zomaar op een vreemde jongen af te stappen. Ik zie er namelijk ook iets anders uit dan ‘’normale mensen’’ door mijn schisis. Zo heb ik bijvoorbeeld een plattere neus dan andere mensen. Soms zegt iets in mij dat die jongens meteen daarnaar kijken,  maar is dat nou eigenlijk wel zo? Misschien kijken die jongens wel helemaal niet naar mijn platte neus, maar naar mijn groene ogen of naar mijn haar! Of misschien letten ze wel helemaal niet op mijn uiterlijk, maar vinden ze de binnenkant veel belangrijker? Ik ga gewoon hiervan uit en ik geloof dat er genoeg van zulke mensen zijn! Natuurlijk zijn er altijd mensen die eerst het uiterlijk gaan bekritiseren, maar ik vind dat die mensen het niet waard zijn om een relatie mee te beginnen!

Tip voor mensen met een schisis

Mijn tip voor jongens en meisjes met een schisis? Durf gewoon op iemand af te stappen ondanks dat je het eng vind! Jouw schisis is niet een minpunt, maar juist een pluspunt, zo heb je alvast een interessant gespreksonderwerp ;)! En iedereen heeft  wel dingen die hij minder mooi aan zichzelf vind, jij hebt misschien een klein littekentje tussen je neus en bovenlip maar iemand anders heeft weer een joekel van een pukkel op zijn voorhoofd! En dan vind ik dat littekentje toch minder erg dan die enorme puist ;)!Wees gewoon jezelf en je zult zien dat het helemaal goed komt!

Edwin, bedankt dat ik een stukje  voor je site mocht schrijven, ik vond het heel erg leuk om te doen! Bedankt voor het lezen!

X Elisabeth

 

Ook een website?

In het dagelijks leven werk ik als allround conceptontwikkelaar bij Brainmoves waarbij ik o.a. verhalen mag vertellen met unieke websites.

Neem contact op met mij via:
edwin [at] brainmoves.nl