Een schisis is één van de meest voorkomende aangeboren afwijkingen in het gezicht. Het is dan ook geen verrassing dat een aantal belangrijke figuren en idolen (dankzij hun schisis) bekend zijn geworden. De meest bekende is misschien wel Joaquin Phoenix, maar welke beroemdheden zijn nog meer geboren met een schisis?

1. Jan Jaap van der Wal

jan-jaap-wal-schisis
Misschien wel de bekendste Nederlander met een schisis — de cabaretier Jan Jaap van der Wal. Hij schaamt zich niet voor zijn schisis, is vroeger nooit gepest en is voor velen een voorbeeld. Als bekende Nederlander zet hij zich in voor kinderen met schisis in landen als Guatemala.

2. Jesse Jackson

jessie-jackson-schisis
Amerikaanse politicus en filmmaker is ook geboren met een schisis. Volgens chirurgen zoals bijvoorbeeld Paul Tessier kun je een schisis soms ook terugzien in ogen en/of jukbeenderen Bij Jesse Jackson kan ik me voorstellen wat Tessier daarmee bedoelde.

3. Rob van Reijn

rob-van-reijn-bekende-schisis
In 1929 werd in Amsterdam de kleine Rob geboren met een schisis. Hij wilde op jonge leeftijd al een clown worden en werd geïnspireerd door onder andere de grote Charlie Chaplin. Al snel groeide hij uit tot de bekendste Nederlandse pantomimespeler die als BN’er veelvuldig te zien was in theaters en later ook op de Nederlandse televisie.

4. Tom Burke

tom-burke-schisis
Acteur Tom Burke is een Engelse acteur die vooral bekend is van de film Casanova en de serie The Musketeers. Hij is geboren met een enkelvoudige schisis.

5. Tad Lincoln

TAD-lincoln-schisis
De zoon van de bekende Amerikaanse historisch figuur Abraham Lincoln, Tad, werd ook geboren met een gespleten lip. Er zijn niet veel foto’s van hem.

6. Joaquin Phoenix

joaquin-phoenix-schisis
Wereldwijd gezien misschien wel de meest bekende celebrity met een schisis, bekend van o.a. Gladiator en Her. Al vragen sommige mensen zich wel af of het echt een schisis is, of een andere zeldzame lipafwijking. Als er sprake is van een schisis, dan is het wel een lichte enkelzijdige afwijking.

7. Ljubo Milicevic

Ljubo-Milicevic-schisis-voetballer
De Australische voetballer Milicevic is van Kroatische afkomst staat bekend als keiharde verdediger. Hij haalde zelfs het Australische nationale elftal!

Bonus: 8. Toetanchamon

toetanchamon-schisis
Wetenschappers weten het zeker. Toetanchamon, de farao uit het Oude Egypte had een gespleten gehemelte en dus waarschijnlijk ook een gespleten lip.

Ken jij nog meer beroemdheden, bekende Nederlanders, celebrities of historische personen met een schisis? Laat het weten in de reacties!

 • Sam

  Hoi mooie site! Ik hoorde en las eens dat Rob geus van de smaakpolitie ook een schisis heeft! Succes verder en zal je ckr volgen

  • Edwin

   Thanks! Dat wist ik niet, ik zal eens uitzoeken of hij een schisis heeft!

 • http://www.schisiservaringen.nl/ Marleen
 • Anna

  Bill Barberis, een bekende Vlaamse acteur die meespeelt in Thuis en menig harten sneller doet slaan, heeft ook een lipschisis of dezelfde aandoening als Joaquin Phoenix!

  • Edwin

   Ah die ken ik niet! Geef mij ook maar zo’n aandoening dan ;-)

 • LARA

  Een schisis terugzien in iemands ogen? Ik heb zelf een schisis maar dat is echt onzin

  • Johannes

   Dat je het ook zou terugzien in de junkbeenderen (sic) is natuurlijk de grootste flauwekul.

 • Johannes

Ook een website?

In het dagelijks leven werk ik als allround conceptontwikkelaar bij Brainmoves waarbij ik o.a. verhalen mag vertellen met unieke websites.

Neem contact op met mij via:
edwin [at] brainmoves.nl